Verban de Reuzenberenklauw

Als het aan milieukundige Wilfred Reinhold ligt, komt er een landelijke actie om de reuzenberenklauw uit de Nederlandse natuur te verdrijven. "We zijn niet gewend dat er gevaarlijke planten in het veld staan", zegt Reinhold tegen RTL Nieuws.

De voortdurend oprukkende plant groeit van oorsprong niet in ons land en het latexsap kan pijnlijke wonden en blaren veroorzaken. Dat de reuzenberenklauw link is voor bijvoorbeeld spelende kinderen, heeft Zamarra Kok ondervonden. Haar kinderen zitten na het spelen bij de plant onder de blaren. "Ze gillen het uit van de pijn", vertelde ze gisteren.
De plant - niet te verwarren met onze ongevaarlijke inheemse berenklauw - zie je op steeds meer plekken opduiken, zegt Reinhold. "Als we het nu niet aanpakken, worden de problemen alleen maar groter. Het kost veel inzet om de plant te bestrijden, de plant is moeilijk te verwoesten." Dat moet namelijk met wortel en al. Er worden nu schapen ingezet om de plant te bestrijden, maar die eten niet de wortel op. Reinhold twijfelt daarom aan het nut.

Reinhold pleit voor een landelijke actie tegen de plant. Nu zijn er gemeenten die wel iets doen, maar dat is te weinig, vindt hij. Ook wil hij dat er voorlichting komt, want veel mensen weten niet dat de plant zo gevaarlijk is.

De milieukundige wil ook dat de plant niet meer mag worden verkocht. De reuzenberenklauw is ooit als tuinplant geïmporteerd omdat het een indrukwekkende plant leek te zijn.

Bescherm onze kinderen en bestrijdt de reuzenberenklauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten