Zwollenaar verklaart oorlog aan de reuzenberenklauw

ZWOLLE - Hij is schitterend, heel decoratief. Maar ook o zo gevaarlijk: de reuzenberenklauw. Het is de reden waarom Jelle Zijlstra (76) de oorlog aan deze plant heeft verklaard.

Waar de Zwollenaar ook fietst, altijd speurt hij de bermen af. Op zoek naar de grote vijand: de reuzenberenklauw. Zijlstra heeft de oorlog verklaard aan deze exotische plant, die weliswaar prachtig is, maar ook ernstige brandblaren kan veroorzaken bij mens en dier.
Missie
En het wordt tijd voor een beetje hulp bij zijn missie, vindt hij. Want om nou in z'n eentje alle 35 locaties in de stad bij te houden, dat wordt een beetje veel van het goede.

"Om de plant te bestrijden moet je er in het groeiseizoen wel een paar keer naartoe. Je moet 'm omhalen vóórdat-ie bloeit, zodat het zaad zich niet kan verspreiden. En enige tijd later moet je de nieuw opkomende plant opnieuw wegsteken. Tja, 't is een taaie rakker, ook omdat de zaden een enorme kiemkracht hebben: ze kunnen tot vijf jaar later ontkiemen. Het duurt jaren voor je deze plant helemaal uitgeput hebt. Waar ik drie jaar geleden begonnen ben, zie ik nu eindelijk resultaat."

Schop en schoffel 
Binnenkort begint het groeiseizoen van de reuzenberenklauw. Dus gaat Zijlstra weer op pad met schop en schoffel. "Een paar middagen per week ben ik er toch zeker wel mee bezig. Maar ik vind het geen straf hoor, ik hou van fietsen en bezig zijn."

Toch hoopt hij op wat extra hulp. Een eerste oproep in de wijkkrant heeft al wat veelbelovende reacties opgeleverd. En Zijlstra blijft proberen de overheden te overtuigen van het gevaar van de plant. Hij heeft met de gemeente gesproken en die gaat kijken hoe ze hem en andere vrijwilligers kan helpen.

Overwoekerd

De gemeente roeit de plant zelf ook uit als die daar staat waar publiek ermee in aanraking kan komen, maar zegt blij te zijn met de hulp van Zijlstra. De bejaarde Zwollenaar praat binnenkort ook met Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. "Als we niet uitkijken raakt Nederland overwoekerd door deze plant. Dat moeten we niet willen."

Wie Zijlstra wil helpen kan contact met hem opnemen via 038 7850418 of jellezijlstra@telfort.nl

Bron: De Stentor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten