Waarschuwing nadat kinderen gewond raakten

Een geval van too little too late...

In de Engelse plaats Bolton kregen ouders de waarschuwing om uit te kijken voor de gevaren van de berenklauw nadat twee jongens in het ziekenhuis moesten worden opgenomen na contact met het gevaarlijke onkruid. Reid Daley, 13, en een vriendje raakte de reuzenberenklauw aan in het Moses Gate Country Park in Farnworth tijdens het spelen. Giftig sap van het onkruid, dat langs kanalen en rivieren groeit, kan de gevoeligheid van de huid bij zonlicht verhogen en daardoor verbranding kan opleveren.
De gemeente Bolton heeft het onkruid ondertussen uit het park laten verwijderen.

Reid en drie vriendjes ontdekten een groepje planten en begonnen ertussen te spelen. De volgende morgen werd hij wakker met uitslag op zijn huid en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij verklaarde: 'Het vormde blaren toen ik in het zonlicht kwam.' 'Ik had helse pijnen, iedere keer als ik bewoog of iets aanraakte was het alsof iemand me met naalden stak. Het hield gewoon niet op'.

Het hele verhaal is hier te lezen.

Elders in Engeland raakten ook een aantal kinderen kort na elkaar gewond. Zie hier. Tijd voor actie, zo vinden nu de op sensatie beluste kranten. Terecht.
Hoe het wel kan (en landelijk zou moeten) toont de gemeente Amersfoort, waar men al een paar jaar bezig is met de bestrijding van de reuzenberenklauw. In een email schreef de woordvoerder: "Dit doen we niet alleen voor de veiligheid van mens en dier maar ook voor behoud van de biodiversiteit. De reuzenberenklauw is namelijk in staat vrij snel een heel gebied te begroeien en de overige vegetatie te verdringen. Maaien en schapenbegrazing kan helpen maar het kan de plant ook verspreiden. Wij hebben al heel wat proeven gedaan met wat de beste en de veiligste manier is om de plant te bestrijden.

Het streven van de gemeente Amersfoort is om voor 2018 de plant de stad uit te krijgen. Zo het er nu naar uitziet, gaat dat lukken. Dit vergt wel een intensieve samenwerking met Rijkswaterstaat, Waterschap, Prorail en diverse particulieren en de inzet van een twintigtal vrijwilligers. Maar het gaat lukken!"

Meer informatie is hier te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten